Από τη σκιά της Σελήνης, στη σκιά της Γης

Τοποθεσία Βασιλικό Αστεροσκοπείο

10 Αυγούστου 2008



Το Σάββατο 16 Αυγούστου, θα απολαύσουμε μια έκλειψη Σελήνης! Μια έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Σελήνη μπαίνει στη σκιά της Γης.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε έκλειψη Ηλίου (όταν η Σελήνη ρίχνει μια σκιά στη Γη) και έκλειψη Σελήνης (όταν η Γη ρίχνει μια σκιά στη Σελήνη) με διαφορά μόλις ένα δεκαπενθήμερο μεταξύ τους...





Επειδή η τροχιά της Σελήνης έχει κλίση, ταξιδεύει από το Νότο του επίπεδου ηλιακού μας συστήματος προς τον Βορρά, και πάλι προς το Νότο κάθε μήνα. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης της 1ης Αυγούστου, η Σελήνη ταξίδευε από το Βορρά προς το Νότο... και όπως έκανε έτυχε να περάσει μπροστά από τον Ήλιο. Στις 16 Αυγούστου, η Σελήνη κατευθύνεται ξανά προς τα βόρεια, περνώντας από τη σκιά της Γης στο δρόμο της.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε ένα ζευγάρι έκλειψης έξι μήνες μετά το τελευταίο ζευγάρι! Αυτό συμβαίνει επειδή ο κομβικός άξονας της σεληνιακής τροχιάς τυχαίνει να είναι ευθυγραμμισμένος με τον Ήλιο αυτή τη στιγμή, κάτι που συμβαίνει κάθε έξι μήνες επειδή η Γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο κάθε χρόνο (δείτε το γράφημα στα αριστερά και την προηγούμενη ανάρτησή μου από το Εποχή έκλειψης Φεβρουαρίου Για περισσότερες πληροφορίες).



Αυτή η σεληνιακή έκλειψη θα είναι ορατή από παντού με εξαίρεση την ήπειρο της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής (βλ. αυτόν τον χάρτη ). Το animation που δημιούργησα παρακάτω χρησιμοποιώντας το εξαιρετικό (και δωρεάν!) Λογισμικό Celestia εξηγεί γιατί η έκλειψη δεν είναι ορατή από το πάνω μισό της Αμερικής... ο πλανήτης μας εμποδίζει!

Αλλά για εμάς εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σελήνη θα ανατέλλει σε έκλειψη, οπότε έχουμε μερικές τεράστιες και μοναδικές φωτογραφικές ευκαιρίες να περιμένουμε!

Και πώς θα μοιάζει η έκλειψη; Λοιπόν, η Σελήνη θα γίνει είτε βαθύ κόκκινο, είτε ροζ είτε ίσως γκρι... πραγματικά δεν ξέρουμε! Ρίξτε μια ματιά και ανακαλύψτε μόνοι σας! Όλα εξαρτώνται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες της Γης τη στιγμή της έκλειψης, αφού κάποιο ηλιακό φως θα αναπηδήσει μέσα από την ατμόσφαιρά μας και θα φωτίσει τη Σελήνη ακόμα και όταν βρίσκεται στη σκιά της Γης.



Η Σελήνη θα εισέλθει πρώτα στην εξωτερική σκιά της Γης στις 18:25 GMT (19:25 Θερινή ώρα Βρετανίας) - αν και, μπορεί να μην το προσέξετε καν. Μια ώρα αργότερα, στις 19:36 GMT (20:36 BST) η Σελήνη αρχίζει να μπαίνει στη σκοτεινή καρδιά της σκιάς της Γης, και τότε είναι που αρχίζει πραγματικά η έκλειψη! Η Σελήνη βρίσκεται στη μέση της σκιάς της Γης στις 21:10 GMT (22:10 BST) και έχει φύγει από τη σκοτεινή σκιά στις 22:44 GMT (23:44 BST). Ολόκληρη η έκλειψη τελειώνει στις 23:55 GMT (00:55 BST).

στόλο πειρατικών πλοίων

Και για όσους από εσάς είστε πολύ ανυπόμονοι να περιμένετε, παρακάτω είναι μια ταινία time-lapse μιας σεληνιακής έκλειψης που είδα τον Μάρτιο του 2007! (κάντε κλικ για πλήρη στοιχεία ).